5 ερωτήματα που απαντούν γιατί να επιλέξετε ή όχι αντλία θερμότητας στο σπίτι

4-erotimata-apantoun-giati-epilexete-antlia-thermotitas-spiti

Πλέον ακούμε συχνά ότι η αντλία θερμότητας επηρεάζει τους λογαριασμούς θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι, όμως, πιο οικονομική ή στο τέλος ισοβαθμίζεται το κόστος; Διαβάστε 5 ερωτήματα που απαντούν και μας εξηγούν οι Υδραυλικοί Αθήνα και καταλήξτε μόνοι σας αν αξίζει ή όχι η αντλία θέρμανσης στο σπίτι.

1. Οι αντλίες θέρμανσης αυξάνουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας;

Οι αντλίες θερμότητας θα αυξήσουν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά θα μειώσουν το κόστος για άλλα καύσιμα θέρμανσης.

Κάθε μεμονωμένη μονάδα (συχνά αναφέρεται ως μια προς μία) αντλία θερμότητας που χρησιμοποιείται καθημερινά θα αυξήσει το λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50€ έως 100€ το μήνα. Ωστόσο, η αντλία θερμότητας θα μειώσει ανάλογα το λογαριασμό του καυσίμου θέρμανσης.

Για μια τυπική οικιακή χρήση που χρησιμοποιεί 800 γαλόνια πετρελαίου ετησίως, μια αντλία θερμότητας μπορεί να μειώσει την ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιείται στα 300 γαλόνια. Αν το πετρέλαιο κοστίζει 2,75 δολάρια ανά γαλόνι, η τιμή ανά εκατομμύριο BTU (βρετανικές θερμικές μονάδες, το πρότυπο μέτρο θερμότητας στις ΗΠΑ) θα είναι $ 28,06. Για να πάρετε την ίδια ποσότητα θερμότητας, 1 εκατομμύριο BTU, από μια αντλία θερμότητας με τον ισχύοντα πρότυπο ηλεκτρικό ρυθμό 14,5 σεντ ανά κιλοβατώρα, θα σας κοστίσει 14,71 δολάρια. Με άλλα λόγια, η θέρμανση του σπιτιού σας με μια αντλία θερμότητας ισοδυναμεί με τη θέρμανση του σπιτιού σας με πετρέλαιο για 1,44€ ανά γαλόνι ή για 48% λιγότερο.

2. Ποια είναι τα οφέλη μιας αντλίας θερμότητας όταν χρησιμοποιείται με ηλιακή ενέργεια;

Το πλεονέκτημα των ηλιακών συλλεκτών είναι ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας που ο ήλιος λάμπει, τα πάνελ του τελευταίου ορόφου συλλέγουν ηλιακή ενέργεια και μετατρέπουν αυτή την ενέργεια για να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι σας ως ηλεκτρική ενέργεια.

Σε πολλά σπίτια, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τη συστοιχία που δεν χρησιμοποιείται στο σπίτι πιστώνεται πίσω σε εσάς από την εταιρεία ηλεκτρικής επιχείρησης σας και χρησιμοποιείται για να αντισταθμίσει τον λογαριασμό σας στο ηλεκτρικό στο τέλος κάθε μήνα.

Τα περισσότερα σπίτια θα εξακολουθούν να έχουν ένα λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας για την ενέργεια που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατά τη διάρκεια καταιγίδων, ή κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλής χρήσης, όπως πολύ καυτές περιόδους του καλοκαιριού.

Ωστόσο, η αντλία θερμότητας τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια – και όταν χρησιμοποιείτε ηλιακά πάνελ για ηλεκτρική ενέργεια με αντλίες θερμότητας για θερμότητα (που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για ενέργεια), θερμαίνετε το σπίτι σας κατά μέσο όρο περίπου 0,09€ ανά kWh έναντι 14,5€ ανά kWh χωρίς ηλιακή ενέργεια, μειώνοντας αποτελεσματικά το κόστος χρήσης της αντλίας θερμότητας κατά περίπου 40% ετησίως.

3. Είναι αλήθεια ότι οι αντλίες θερμότητας σταματούν να δουλεύουν όταν είναι πολύ κρύο;

Ναι, αλλά θα πρέπει να έχει πολύ, πολύ κρύο για μια αντλία θερμότητας να σταματήσει να εργάζεται εξ ολοκλήρου.

Διαφορετικά μοντέλα αντλιών θερμότητας έχουν διαφορετικές αξιολογήσεις για το πόσο κρύο πρέπει να έχει προτού να σταματήσουν να είναι αποτελεσματικές. Για χάρη αυτού του παραδείγματος, θα χρησιμοποιήσουμε τη βαθμολογία για μια αντλία θερμότητας Mitsubishi Hyper Heat ™, η οποία έχει βαθμολογηθεί ώστε να παρέχει επαρκή απόδοση θερμότητας κάτω από -13 βαθμούς Φαρενάιτ.

Οι αντλίες θερμότητας βαθμολογούνται ως “έξοδο“. Σε αυτό το παράδειγμα, όταν είναι 30 μοίρες έξω, μια αντλία θερμότητας θα παράγει εύκολα το 100% της παραγωγής της με την υψηλότερη απόδοση. Ωστόσο, καθώς οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν, η έξοδος αρχίζει να πέφτει επίσης – και όταν η έξοδος αρχίσει να πέφτει, η αντλία θερμότητας θα “λειτουργήσει σκληρότερα” για να διατηρήσει το σπίτι σας σε θερμοκρασία.

Όπως θα χρειαστεί να πιέσετε περισσότερο το πόδι σας στο γκάζι για να ανέβει το αυτοκίνητό σας σε ένα απότομο λόφο, αυτό είναι όπου τα ποσοστά αποδοτικότητας των αντλιών θερμότητας αρχίζουν να πέφτουν – περισσότερη ενέργεια χρησιμοποιείται για να παράγει λιγότερη.

4. Τι ισχύει για τις παλιές κατοικίες

Σε παλαιότερες κατοικίες με λιγότερη μόνωση, μεγάλες ποσότητες θερμότητας χάνονται. Μια αντλία θερμότητας θα πρέπει επίσης να εργαστεί σκληρότερα για να αντιμετωπίσει την ταχεία απώλεια θερμότητας λόγω αυτών των προβλημάτων.

Ωστόσο, τα νεότερα σπίτια έχουν συχνά εξαιρετική μόνωση και είναι κατασκευασμένα για την αποτροπή της απώλειας θερμότητας – σε αυτές τις περιπτώσεις, η θερμότητα που δημιουργείται από μια αντλία θερμότητας διατηρείται μέσα στο σπίτι και βοηθά την αντλία θερμότητας να λειτουργεί με μεγαλύτερη απόδοση, συνεπώς χαμηλότερο κόστος.

5. Μπορώ να θερμάνω το σπίτι μου με αντλίες θερμότητας χωρίς άλλη πηγή θερμότητας;

Σε ορισμένα θερμότερα κλίματα, οι αντλίες θερμότητας μπορούν να είναι η μοναδική πηγή θερμότητας. Ωστόσο, σε περιοχές με έντονο χειμώνα συνιστούμε τα περισσότερα σπίτια να έχουν εφεδρική πηγή θερμότητας για τις πολύ κρύες μέρες ή μεγάλες περιόδους χαμηλών θερμοκρασιών κατά τις οποίες οι αντλίες θερμότητας θα είχαν πρόβλημα να ανακάμψουν από την απώλεια θερμότητας.

Αυτές οι άλλες πηγές μπορεί να είναι πετρέλαιο, αέριο, προπάνιο, ηλεκτρικό ή βιομάζα. Εμείς προτείνουμε φυσικό αέριο για χαμηλότερο κόστος καυσίμων θέρμανσης και χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα που συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος.

Όποια απόφαση και να πάρετε, σε όποια συμπεράσματα και αν καταλήξετε, οι Υδραυλικοί 24 ώρες Αθήνα μπορούν να σας ενημερώσουν για όποια απορία σας συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε στην ιστοσελίδα τους ή τηλεφωνικά, καλώντας στο 2130905810.

Δείτε περισσότερα για υδραυλικές εργασίες στην Αθήνα:

 

 

Μενού
Call Now Button